Pomoc v modrém
10. března 2020 Archiv článků

Pomoc v modrém

Vážení čtenáři, dnes Vám představím nejstarší službu, na jejímž základě poličská Charita vznikla. Jedná se o tzv. „domácí péči“ - specializovanou, odbornou zdravotní službu poskytovanou pacientům přímo v jejich domácnosti zdravotními sestrami.

Oficiálně ji nazýváme Charitní ošetřovatelskou službou, což zkracujeme na „CHOS“.

Každé ráno, sedm dnů v týdnu, ať je svátek nebo pátek, vyrážejí naše zdravotní sestřičky v modrých nebo bílých autech a slušivém modrém oblečení s charitním znakem na „turné“ po Poličce a do těchto vesnic: Borová, Březiny, Jedlová, Korouhev, Lačnov, Lubná, Pustá Rybná, Sádek, Sebranice, Stašov a Telecí za pacienty, aby je ošetřili. Vesnice vyjmenovávám záměrně, protože takto striktně je formulována smlouva se zdravotními pojišťovnami, od níž se odvíjí financování zdravotní péče. Nazývá se to „rajonizací“, což znamená, že celé teritorium mají mezi sebe podle přesně stanoveného klíče rozděleny různí poskytovatelé zdravotní péče, tedy i soukromé terénní zdravotní sestry.

Sestry se nevydávají do terénu o své vůli. K pacientům je „vysílá“ jejich ošetřující lékař. Na základě jeho indikace mohou naše sestry CHOS v domácnosti provádět například ucelenou péči o nepohyblivého pacienta, ošetřovatelskou rehabilitaci a nácvik soběstačnosti, aplikaci injekcí, zaučení pacienta a jeho rodiny v podávání inzulínu, provádějí převazy pooperačních ran, proleženin a bércových vředů, odběry krve a jiného biologického materiálu, pečují o stomie (kolostomie, nefrostomie, tracheostomie), podávají infuzní terapii k zajištění hydratace pacienta, měří fyziologické funkce (krevní tlak, puls, glykémie apod.) či dělají peritoneální dialýzu. Samostatnou kapitolou je péče o umírající prostřednictvím Domácího hospice sv. Michaela.

Zdravotní služby pacientům CHOS poskytuje zdarma, jelikož jsou hrazeny ze zdravotního pojištění. Poličská Charita má uzavřenou smlouvu s nejběžnějšími zdravotními pojišťovnami v ČR: VZP, ZPMV, VoZP, ČPZP. Tým sestřiček tvoří osm zdravotních sester s minimálně tříletou praxí u lůžka v nemocnici. Celkový úvazek pracoviště je 5,6, to znamená, že využíváme i zkrácených pracovních úvazků a dohod. Kromě odbornosti, samostatnosti, rozhodnosti a jisté dávky odvahy se od zdravotních sester vyžaduje také řidičská dovednost, protože bez auta se neobejdou. Z těchto důvodů se vhodné pracovnice poměrně těžko hledají. V současné době máme pracovní podstav a usilovně hledáme do týmu další posily.

Práce v CHOS je dost. Vloni jsme ošetřili 300 pacientů a devět jsme doprovodili v domácím hospici. Číslo se nemusí zdát příliš vysoké, ale nejde jen o kvantitu, ale také o i intenzitu péče. K některým pacientům dojíždíme intenzivně po ohraničenou dobu, dokud se jejich zdravotní stav nezlepší a pak péči lékař ukončí. U jiných máme pravidelné návštěvy během celého roku a u těžce handicapovaných lidí i vícekrát denně s výhledem, že domácí zdravotní péči budou pravděpodobně potřebovat po celý zbytek života.

Jak můžete službuCHOS pro sebe nebo pro své blízké získat? Vyžaduje-li to váš zdravotní stav, požádejte o ni svého ošetřujícího lékaře při propuštění z nemocnice, nebo o ni žádejte svého obvodního lékaře. Máte-li jakékoliv dotazy k této problematice, obraťte se na vrchní sestru CHOS Želku Plecháčkovou (tel. 731 598 817, e-mail: chos.dhp@pol.hk.caritas.cz). Sídlí v Charitním domě III. ve Vrchlického ulici v Poličce.

Na Charitní ošetřovatelskou službu logicky navazují další charitní služby:Domácí hospic sv. Michaela, půjčovna zdravotních pomůcek, Charitní pečovatelská služba a Osobní asistence.

S přáním, abyste naše služby co nejméně potřebovali, se s vámi loučí...