Domácí hospic sv. Michaela

Domácí hospic sv. Michaela poskytuje komplexní multidisciplinární péči dětským a dospělým pacientům v závěru života. Pečující a blízké nemocného podporujeme v péči a společně se snažíme najít takové řešení, které jim umožní poslední chvíle strávit společně doma. Jinými slovy Vám nemocnici dovezeme domů.

Domácí hospic sv. Michaela
Mgr. Jitka Kosíková, vedoucí služby
telefon: +420 731 598 819
email: 3hFzZ14WHiBvO6a4Y8Es-Zi4Ys
Vrchlického 10, 572 01 Polička

Provozní doba služby:

24 hodin denně / 7 dní v týdnu

Provozní doba kanceláře:

Pondělí - Pátek: 8:00 - 16:00

Kde péči poskytujeme

Službu domácího hospice poskytujeme na území okresu Svitavy.

Principy služby

• Klademe důraz na kvalitu života, péči nastavujeme tak, aby byla v souladu s přáním a hodnotami nemocného a rodiny.
  • S rodinou a blízkými zemřelého zůstáváme v kontaktu po jeho úmrtí. Pozůstalí mají možnost využít podporu v podobě setkávání nebo telefonické podpory.
  • Náš tým se skládá z lékařů, všeobecných sester, dětské sestry, sociálních pracovníků, psychoterapeuta, psychologa a duchovního.

Podmínky přijetí do péče

Klientem Domácího hospice se může stát nevyléčitelně nemocný v pokročilém stádiu nemoci, který má před sebou odhadovanou prognózu v řádu dnů, týdnů, někdy měsíců.

• Nemocný pobývá na území okresu Svitavy. V ostatních případech o přijetí do péče budeme rozhodovat individuálně.
  • Nemocný má zajištěnu celodenní přítomnosti pečujícího (tedy 24 hodin denně), který je připraven se o nemocného starat.

Jak o péči požádat

Postup poskytování péče

• Poté, co obdržíme Vaši žádost o péči Domácího hospice, se s Vámi do dvou pracovních dnů spojí sestřička hospice a bude s Vámi domlouvat první návštěvu u pacienta.
  • Na první návštěvu přijede lékař a zdravotní sestra Domácího hospice. V případě, že lékař indikuje přijetí do péče hospice, podepíšeme s nemocným, případně s rodinou, Informovaný souhlas s péčí Domácího hospice sv. Michaela. Lékař nastaví potřebnou medikaci a vytvoří spolu s nemocným jeho plán péče.
  • Dostanete telefonní kontakt na Domácí hospic, kde se dovoláte naší zdravotní sestře 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Na telefonní číslo můžete volat kdykoliv v případě, že se stav Vašeho blízkého změní. Sestra koordinuje péči o pacienta a je v úzkém kontaktu s našimi lékaři.
  • Zdravotní sestra je s Vámi v pravidelném telefonním kontaktu a domlouvá s Vámi návštěvy u nemocného. Ty se odvíjejí podle jeho aktuálního stavu.
  • Náš tým se mimo lékařů a zdravotních sester skládá také ze sociálního pracovníka, psychoterapeutů a duchovních. Společně Vám nabízíme podporu v péči o Vašeho blízkého.
  • Po přijetí do péče Vám do 5. pracovních dnů zavolá náš sociální pracovník, sepíše s Vámi smlouvu o poskytování péče Domácího hospice sv. Michaela a nabídne Vám pomoc (s podáváním žádostí o příspěvek na péči či jeho navýšením, dlouhodobé ošetřovné, případně Vám může pomoci hledat další podporu v péči, např. pečovatelské služby a služby osobní asistence aj.)
  • K dispozici máte naši půjčovnu pomůcek, které Vám mohou ulehčit péči o nemocného v závěru života. Podrobnější Vám také sdělíme na telefonním čísle: 604 468 364. Provozní doba půjčovny je každý všední den od 8:00 do 14:30 hod.
  • Spolupracujeme s ošetřujícími lékaři nemocného.
  • Z lékařské návštěvy vyhotovujeme lékařskou zprávu.
  • V případě potřeby sociálního poradenství směřujeme pacienta a rodinu na Občanskou poradnu Oblastní charity Polička.

Úhrada za službu

Služba Domácího hospice je pro klienty bezplatná.

Zdravotní služba je hrazena ze zdravotního pojištění. Služby dalších profesí a ostatní služby související s péčí hradíme z darů, z výtěžku Tříkrálové sbírky, z výtěžku veřejné sbírky Mé přání je zůstat doma, z grantů a dotací.

Komu je služba určená

• nemocným, kteří trpí nevyléčitelným pokročilým nádorovým i nenádorovým onemocněním, které limituje délku jejich života a zároveň přináší různé obtíže a strádání, jejichž léčba přesahuje možnosti ošetřujícího či praktického lékař

Tým Domácího hospice

• Mgr. Jitka Kosíková, vedoucí služby

tel.: 731 598 819, e-mail: 5bGuRWag%bxy.Z4WHiBvO6a4Y8Es-Zi4Ys

• MUDr. Magdalena Vlachová, lékař
  • Patrik Slezák, zdravotní sestra
  • Jan Hladík, DiS., zdravotní sestra
  • Želmíra Plecháčková, zdravotní sestra
  • Bc. Ludmila Krejčí, zdravotní sestra
  • Mgr. Aleš Vích – sociální pracovník, psychoterapeut
  • MUDr. Eva Kynická
  • MUDr. Hana Ingrová
  • MUDr. Mária Klincová
  • MUDr. Jaroslav Grodl
  • MUDr. Jaroslav Haman
  • MUDr. Simona Dvořáková
  • MUDr. Pavel Rozsíval
  • Mgr. Jana Dobrovolná – sociální pracovník
  • Mgr. Jakub Kozák - psycholog
  • Milan Romportl - kaplan

IMG_8205a

Mobilní specializovaná paliativní péče (domácí hospic) je komplexní službou v oblasti zdravotní, sociální, psychické a spirituální péče o pacienty v závěru života a jejich blízké. Poskytujeme zdravotní službu dle § 10 Zákona o zdravotních službách č. 372/2011 Sb, a odborné sociální poradenství dle § 37b Zákona o sociálních službách č. 108/2006 Sb.