Mladí malují do Nebeské aukce
12. března 2020 Archiv článků

Mladí malují do Nebeské aukce

Deset ze čtrnácti základních, středních a uměleckých škol z oblasti Poličska se už vloni v září zapojilo do připravované on-line Nebeské aukce II. uměleckých děl.  Po úspěchu prvního ročníku v roce 2017 ji znovu připravuje Oblastní charita Polička.

Žáci z vyšších ročníků – sedmého až devátého, studenti poličských středních škol a žáci uměleckých škol z Bystrého, Poličky a Dolního Újezdu už od září tvoří obrazy či fotografie na téma „COOL V MÉM SRDCI“. V lednu bylo domalováno a v únoru výtvory svezeny do Charity. Zde se v březnu dočkají odborného posouzení komisí, která vyberou umělecky nejkvalitnějších díla, určí u nich vyvolávací cenu a připojí odborný komentář.

Komisi vytvoří trojice profesionálních umělců, kteří se v roce 2017 účastnili Nebeské aukce I. Pozvání přijali Zbyšek Sion, Ivan Baborák a Petra Zemanová. Jimi vybraná díla budou v dubnu nafocena a spolu s odborným komentářem komise, informací o pedagogickém vedení autora i o autorovi samotném zařazena do katalogu Nebeské aukce a představena veřejnosti. Samotná dražba obrazů a uměleckých fotografií proběhne 1. do 14. června 2020 na aukčním webu:www.aukcecharita.cz.

Téma COOL V MÉM SRDCI je jakási slovní hříčka, dvojsmysl, kterým rámujeme tematickou výseč pro tvorbu výtvarníků. Anglické COOL v žargonu mladých znamená něco super, v české výslovnosti „kůl v mém srdci“ představuje věc, objekt, příhodu nebo zážitek, které dotyčného silně zasáhly. Úkolem výtvarníka je to nějakým zajímavým způsobem ztvárnit. Prostor zde dostanou abstraktní i konkrétní náměty malované rozmanitými technikami a umělecké i graficky upravené fotografie.

Zečtrnácti škol, které jsme vloni oslovili, se jich do Nebeské aukce přihlásilo úctyhodných deset. Ředitelé i pedagogové s obdivuhodnou vřelostí přijali koncept, který spojuje dva světy: svět místních škol a místní neziskovky, svět mladých a zdravých lidí se staršími a nemocnými, svět lidí s téměř nekonečnou perspektivou s lidmi zápasícími s omezením. Projekt má proto filantropický podtext. Výtěžek z vydražených děl podpoří veřejnou sbírku Projekt charitní dům, kterou Oblastní charita Polička získává část prostředků na úhradu finančního spolupodílu při rekonstrukci charitního domu Vrchlického čp. 10. Ten by měl už za dva roky, ve značně vylepšené podobě, opět začít sloužit k poskytování sociálních služeb lidem na Poličsku.

„Rádi spolupracujeme, když se na nás někdo obrátí. Děti navíc velmi dobře vnímají, že je správné pomoci těm, kdo v životě neměli tolik štěstí,“ řekla ředitelka Výtvarného studia Dolní Újezd Šárka Hrouzková. Sama se zapojila již v roce 2017 do první Nebeské aukce svými obrazy z cyklu "Oltáře č. 4 a č. 5“. Jedno dílo bylo vydraženo, druhé zdobí Charitní dům II.

Také obrazy jejích žáků, které již na Charitu dorazily, jsou skutečně zajímavými kousky. Dokážeme si představit, že se mohou stát hodnotnou výzdobou bytů i kancelářských interiérů.