DCHK: Tisková zpráva ze dne 22. února 2021

Výtěžek Tříkrálové sbírky překročil 10 miliónů korun, online koleda běží dál. Děkujeme!

(HRADEC KRÁLOVÉ) Letos do Tříkrálové sbírky zasáhla pandemie a koledníci poprvé nemohli vyjít do ulic. Přesto dárci projevili velkou štědrost a solidaritu. Přes 7,6 mil. Kč přispěli do pokladniček na úřadech, v kostelech a obchodech a dalších více než 2,4 mil. Kč do online kasičky, do které lze přispívat až do 30. dubna na www.trikralovasbirka.cz. Celkový výtěžek Tříkrálové sbírky v hradecké diecézi tak k dnešnímu dni již přesáhl 10 mil. Kč. Charity z darovaných peněz podpoří především své služby na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným v regionu.

„Děkujeme všem dárcům za podporu dobročinné Tříkrálové sbírky i v této nelehké době. Díky i všem, kteří Charitám umožnili umístit tříkrálové kasičky – úřadům, farnostem, obchodům, lékárnám, firmám a institucím, a také všem našim dobrovolníkům i pracovníkům za pomoc při organizaci netradičního ročníku sbírky,“ děkuje za důvěru Anna Maclová, ředitelka Diecézní katolické charity Hradec Králové.

Kde sbírka pomůže

Například Oblastní charita v Hradci Králové darované peníze použije na výstavbu lůžkového hospice ve Stěžerách a další služby. Hospicovou péči z výtěžku Tříkrálové sbírky podpoří také Charity v Červeném Kostelci, Pardubicích, Poličce a Litomyšli. V Rychnově nad Kněžnou z příspěvků obnoví vybavení Stacionáře sv. Františka, kde pomáhají lidem s handicapem a seniorům. Na Náchodsku, Orlickoústecku i v dalších regionech z darovaných peněz podpoří Charitní pečovatelskou službu, která pomáhá potřebným i v době covidové. Charity v Trutnově, Dobrušce a Studenci z vybraných prostředků nakoupí zdravotní pomůcky na pomoc svým klientům terénních služeb. Oblastní charita Havlíčkův Brod z části výnosu sbírky pořídí svozové auto pro imobilní klienty centra Petrklíč. Na Jičínsku z tříkrálových darů podpoří dobrovolnické programy na pomoc znevýhodněným dětem, seniorům a handicapovaným.

Podrobné výsledky sbírky najdete na www.hk.caritas.cz a www.trikralovasbirka.cz, kde se také dozvíte více o záměrech využití vybraných peněz.

Každá koruna pomáhá. Děkujeme!

Online koledníci budou rozdávat radost a pomáhat až do 30. dubna na www.trikralovasbirka.cz, kde mohou lidé podpořit Charitu, která pomáhá nemocným a potřebným v regionu. Do Tříkrálové sbírky lze přispívat po celý rok dárcovskou SMS ve tvaru: DMS KOLEDA 30 (60 nebo 90) na číslo 87 777 nebo darem na účet číslo 66008822/0800 u ČS, VS 777.

Děkujeme rovněž všem divákům, kteří přispěli do sbírky v průběhu Tříkrálového koncertu, jenž odvysílala Česká televize v neděli 10. ledna na ČT. Díky i všem interpretům za podporu dobročinné akce svým uměním i v této krizové době.

Trikralova_sbirka_DEKUJEME_1366x768

Tisková zpráva ze dne 15. ledna 2021

Tříkrálová sbírka nekončí, do kasiček je možné přispívat až do 24. ledna. Děkujeme!

(HRADEC KRÁLOVÉ) Jen v našich regionech Charity zapečetily přes tři tisíce pokladniček, do kterých mohou lidé ještě celý příští týden darovat na pomoc nemocným a potřebným ve svých regionech. Kasičky jsou umístěné v charitních centrech a také na dalších veřejně přístupných místech jako jsou úřady, kostely, obchody, lékárny, různé provozovny a instituce. Mapu těchto míst a kontakty najdou dárci na našich stránkách www.hk.caritas.cz. Online koledníci na tříkrálovém webu www.trikralovasbirka.cz budou rozdávat radost a pomáhat dokonce až do Velikonoc.

„Děkujeme všem dárcům za štědrost a solidaritu, že i v této nelehké době myslí na nemocné a potřebné. Díky také všem, kteří Charitám umožnili umístit tříkrálovou kasičku – úřadům, farnostem, obchodům, lékárnám, firmám, různým provozovnám a institucím jako jsou i školky, zdravotnická zařízení nebo hasičské sbory. A doufáme, že za rok koledníci zase vyrazí do ulic a popřejí lidem naživo,“ říká Ing. Anna Maclová, ředitelka Diecézní charity Hradec Králové.

U kasiček najdou dárci i drobné dárky, požehnané křídy nebo samolepky na dveře K+M+B+2021 a informační letáček místní Charity o využití výtěžku Tříkrálové sbírky. Aktuální informace zveřejňují Charity na svých webech a sociálních sítích. V Hradci Králové a okolí je možné přinášet dary do pokladničky v sídle Diecézní charity (Velké náměstí 37/46), Oblastní charity (Komenského 266), na úřadech, v kostelích, prodejnách Mňam mňam a dalších obchodech či provozovnách - více také na www.charitahk.cz.

Kde koleda pomůže

Část výtěžku věnují naše Charity také na humanitární projekty na pomoc indickým dětem v nouzi, které realizuje Diecézní charita Hradec Králové. Přehled všech záměrů a také průběžné výsledky letošní Tříkrálové sbírky najdete na www.hk.caritas.czwww.trikralovasbirka.cz.

Doprovodné tříkrálové akce a soutěže

Letošní mimořádnou online koledu zpestřují rozmanité akce pro koledníky a dárce. Na Hradecku se celé rodiny s dětmi zapojily do akce „Zpívejte s námi tříkrálovou koledu“ a natočily své koledy, aby se tříkrálové poselství rozšířilo do co nejvíce domácností (videa jsou k zhlédnutí na www.charitahk.cz). V Pardubicích na Tři krále zahájili sbírku online i s požehnáním (více na www.pardubice.charita.cz) a v Přelouči odvysílali po síti Tříkrálový koncert žáků místní ZUŠ (více na www.prelouc.charita.cz). V Litomyšli školáci soutěžili o nejhezčí malovanou kolednickou tašku, takže jsou vybaveni na příští rok (více na www.litomysl.charita.cz). Na Pardubicku pomáhaly s malováním tříkrálových letáčků i děti z mateřské školky. V Jičíně, Ústí nad Orlicí, Poličce a v dalších místech natočili i vlastní kolednické video.

Tisková zpráva ze dne 11. ledna 2021

Podařený Tříkrálový koncert, sbírka pokračuje online i „staticky“

Praha 11. ledna 2021

Více než 2,1 milionu korun poslali během Tříkrálového koncertu jeho diváci pomocí dárcovských SMS. Tradiční Tříkrálový koncert, který je každoročním poděkováním koledníkům, partnerům i všem dárcům a příznivcům odvysílala Česká televize v neděli 10. ledna večer. Tříkrálová sbírka však stále pokračuje – v online prostoru i prostřednictvím „statických pokladniček“. Pandemie nemoci covid-19 a související přijatá opatření totiž letos nedovolují koledníkům vyjít do ulic. To však vede k hledání nových cest, jak sbírku lidem otevřít.

Nedělní Tříkrálový koncert  na ČT1 přinesl zábavu, živé hudební výstupy a také reportáže o tom, jak peníze z Tříkrálové sbírky pomáhají. Díky dárcům a jejich dárcovským SMS vynesl částku 2 163 861 Kč. Další peníze poslali diváci prostřednictvím webu www.trikralovasbirka.cz. „Z celého srdce děkujeme vám všem, kteří i v těchto časech myslíte na ostatní!“ říká Lukáš Curylo, ředitel Charity Česká republika. Tříkrálový koncert byl poprvé ve své historii vysílán bez  publika složeného z dětských koledníků.

Koledníci i místní koordinátoři sbírky však hledají způsob, jak přinést do domácností po celé České republice požehnání a neohrozit přitom zdraví lidí, kteří do sbírky – mnohdy již pravidelně – přispívají. Aby o koledu nikdo nepřišel, i kdyby ji zažil jen v online prostoru. Na stránkách www.trikralovasbirka.cz je tak připraveno video se zpívajícími koledníky, požehnání od Mons. Josefa Suchára, faráře a koledníka z Neratova a je zde také několik možností, jak do sbírky přispět.

Tříkrálová sbírka žije také na sociálních sítích. A podle hesla „Když nemůže pokladnička k vám, můžete vy k pokladničce“ aneb „Každý z nás je koledníkem“ vznikla řada příspěvků. Příkladem za všechny budiž spot na Facebookovém profilu poslance Mariana Jurečky.

Kde všude vybrané peníze pomohou, se dočtete v záměrech jednotlivých diecézních charit.

Místo zpívajících koledníků statické pokladničky

Tříkrálová sbírka však i přes nutná omezení pokračuje i v terénu. Místní Charity v těchto dnech vhazují lidem do schránek cukříky a letáčky s informací, kde jsou umístěny statické pokladničky. Ty jsou k dispozici zejména na místních Charitách, v některých obchodech, na městských a obecních úřadech a také v kostelech.

„Osobní setkávání je samozřejmě jedním z pilířů sbírky a jen velmi neradi o něj přicházíme. Zpřísněná opatření nám však nedovolují koledování ve skupinkách v ulicích uskutečnit,“ říká hlavní koordinátorka Gabriela Víšová. „Zákaz vycházení, kdy přes 60 tisíc dobrovolných koledníků musí zůstat doma, způsobí nepochybně velký výpadek,“ pokračuje Gabriela Víšová. Značné rozšíření statických pokladniček podle Víšové však vzbuzuje naději, že výtěžek sbírky na pomoc potřebných bude i letos dobrý.

„V naší oblasti máme díky laskavému svolení majitelů a obsluhy obchodů a lékáren, úředníků na obcích a kněží ve farnostech, rozmístěno celkem 87 statických pokladniček. Nejvíce je jich v samotné Konici,“ říká Marek Navrátil, ředitel Charity Konice. „Velmi si té ochoty a vstřícnosti vážíme. Za dárci letos bohužel nemůžeme přijít s písničkou, přáním a informacemi, že máme v úmyslu podporovat jednotlivce a rodiny postižené krizí a pomoci terénním službám, ale věříme, že to dobře dopadne. Kde lze do kasiček přispět píšeme na webových stránkách naší Charity.“

Charity Roudnice nad Labem již rozvezla 20 pokladniček do obcí na Podřipsku a Budyňsku. „Tři další máme u nás v Roudnici – v Charitě v Riegrově ulici, v Infocentru a v Pekárně u Kraupnerů. Pokladnička byla přes víkend také v kostele a pro své zaměstnance si ji vyžádal i náš městský úřad,“ říká Marcela Lysáčková, ředitelka roudnické Charity.

Ve Frýdku-Místku a okolí mají pokladniček něco přes 70, přehled je opět na charitním webu. „Jsme rádi, že nám příznivci umožňují pokladničku umístit, a někdy se někdy i sami nabízejí. Je to jediná možnost jak dostat pokladničky k lidem,“ říká Martin Hořínek, ředitel Charity Frýdek-Místek. „Jak se statické pokladničky osvědčí, to se uvidí po jejich rozpečetění,“ dodává Hořínek.

Historie Tříkrálové sbírky

První ročník sbírky se uskutečnil v roce 2000 v olomoucké arcidiecézi. V celostátním měřítku se koleduje od roku 2001, v roce 2021 probíhá 21. ročník. Výtěžek Tříkrálové sbírky každoročně stoupá. V současné době je nejúspěšnější sbírkovou akcí v České republice.

Sbírka je otevřená celoročně – přispívat lze na účet na účet 66008822/0800 u České spořitelny, variabilní symbol 777, a to bankovním převodem i kartou on-line. Jednorázově i trvale lze sbírku podpořit zasláním dárcovské SMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS KOLEDA 30, DMS KOLEDA 60 či DMS KOLEDA 90, DMS TRV KOLEDA 30, DMS TRV KOLEDA 60 či DMS TRV KOLEDA 90. Přispívat lze také na webu www.trikralovasbirka.cz, kde bude až do 30. dubna otevřena aplikace online pokladnička.

Kontakt pro média: Jan Oulík, tiskový mluvčí, e-mail: jan.oulik@charita.cz, tel. +420 603 895 984

Tisková zpráva ze dne 4. ledna 2021

DIECÉZNÍ KATOLICKÁ CHARITA HRADEC KRÁLOVÉ

Velké náměstí 37/46, 500 01 Hradec Králové,

Tel.: 495 063 135, IČO: 42197449, e-mail: dchhk@hk.caritas.cz, www.hk.caritas.cz, www.facebook.com/hk.caritas.cz

Dobročinnou online koledu provází i akce pro koledníky a dárce

(Hradec Králové) PES hlídá i Tříkrálovou sbírku, která letos probíhá mimořádně online, protože zdraví koledníků a dárců je pro Charitu na prvním místě. Dobročinnou online koledu doprovází také rozmanité akce pro koledníky a dárce. Na Hradecku se mohou lidé zapojit do výzvy „Zpívejte s námi tříkrálovou koledu“ na webu www.charitahk.cz. V Pardubicích na Tři krále zahájí sbírku online i s požehnáním (v 9:30 hod., více na www.pardubice.charita.cz) a v Přelouči odvysílají po síti Tříkrálový koncert žáků místní ZUŠ (bližší info na www.prelouc.charita.cz). V Jičíně, Ústí nad Orlicí nebo Poličce natočili i vlastní kolednické video.

Koledu může zažít každý v bezpečí svého domova na www.trikralovasbirka.cz a darovat do online kasičky na pomoc nemocným a potřebným. Věříme, že vás online koledníci potěší stejně jako by stáli u vašeho prahu. Lidé mohou přispět také do pokladniček v charitních centrech, v kostelech, na úřadech nebo v obchodech ve svých regionech. Pomůže i dar na účet Tříkrálové sbírky či dárcovská SMS.

U kasiček najdou lidé i drobné dárky, požehnané křídy nebo samolepky na dveře K+M+B+2021 a také informační letáček místní Charity o využití výtěžku Tříkrálové sbírky. V Hradci Králové a okolí je možné přinášet dary do pokladničky v sídle Oblastní charity (Komenského 266) a Diecézní charity (Velké náměstí 37/46), dále v kostelích, na vybraných obecních úřadech a obchodech (více na www.charitahk.cz).

Aktuální informace zveřejňují Charity na svých webech a sociálních sítích. Kontakty a bližší informace naleznete na https://hk.caritas.cz/trikralova-sbirka/. Sledujte nás i na Facebooku a sdílejte koledu s nejbližšími a přáteli!

Kde sbírka pomůže

Naše Charity jsou lidem nablízku a pomáhají i v době covidové. Děkujeme dárcům za solidaritu a podporu i v těchto nelehkých časech. V novém roce přejeme všem hlavně pevné zdraví a věříme, že se budeme zase brzy setkávat jako dřív.

Například Charity v Hradci Králové, Červeném Kostelci, Pardubicích, Poličce a Litomyšli z výtěžku Tříkrálové sbírky podpoří hospicovou péči. V Rychnově nad Kněžnou z příspěvků obnoví vybavení Stacionáře sv. Františka, kde pomáhají lidem s handicapem a seniorům. Na Náchodsku, Orlickoústecku i v dalších regionech z darovaných peněz podpoří Charitní pečovatelskou službu, která pomáhá potřebným i v době covidové. Charity v Trutnově, Dobrušce a Studenci z vybraných prostředků nakoupí zdravotní pomůcky na pomoc svým klientům terénních služeb. Oblastní charita Havlíčkův Brod z části výnosu sbírky pořídí svozové auto pro imobilní klienty centra Petrklíč. Na Jičínsku z tříkrálových darů podpoří dobrovolnické programy na pomoc znevýhodněným dětem, seniorům a handicapovaným.

Část výtěžku věnují naše Charity také na humanitární projekty na pomoc indickým dětem v nouzi, které realizuje Diecézní charita Hradec Králové. Více také na www.hk.caritas.cz.

Online koleda

Navštivte online koledu na www.trikralovasbirka.cz a přispějte do online kasičky. Až vám tři králové zazpívají, přehrajte si požehnání od Mons. Josefa Suchára z poutního místa v Neratově, stáhněte si dárek a podpořte, prosím, Charitu, která pomáhá nemocným a potřebným ve vašem regionu (stačí vyplnit název města, obce nebo PSČ). Pomozte s návštěvou ONLINE koledy také svým rodičům a prarodičům. Sdílejte koledu i na Facebooku nebo Instagramu jako každý správný KING.

Každá koruna pomáhá. Děkujeme!

Do Tříkrálové sbírky je možné přispět také odesláním dárcovské SMS: DMS KOLEDA 30 (60 nebo 90) na číslo 87 777 (více na www.darcovskasms.cz), finančním darem na sbírkový účet číslo 66008822/0800 u České spořitelny, VS 777, nebo sledováním Tříkrálového koncertu v neděli 10. ledna 2021 od 18 hodin na ČT 1, na kterém vystoupí Anna K., Michal Hrůza, Pokáč a další.

Sledujte i tříkrálový Facebook a Instagram, kde se lidé mohou zapojit také do Kolednické výzvy a natočit vlastní originální koledu. Více informací naleznete na www.trikralovasbirka.cz.

Díky štědrosti dárců vynesla kulatá Tříkrálová sbírka 2020 v hradecké diecézi 20,7 milionů korun. Darované peníze již pomáhají v desítkách charitních zařízení a službách pro nemocné, seniory, handicapované, rodiny s dětmi a lidi v tísni v našich regionech i v zahraničí. Děkujeme Vám! Více o konkrétní pomoci.

Více také na www.hk.caritas.cz a na Facebooku. Každý dobrý skutek pomůže. Děkujeme!

Kontakt:

Jana Karasová - propagace a tisk, Diecézní charita Hradec Králové, tel.: 731 402 274, e-mail: jana.karasova@hk.caritas.cz