Veřejný závazek Osobní asistence

Poslání

Osobní asistence Oblastní charity Polička podporuje uživatele služeb z Poličky a spádových obcí v jejich přirozeném domácím a sociálním prostředí. Služba osobní asistence pomáhá se vším, co člověk pro své postižení nemůže zvládnout sám, s cílem umožnit mu žít plnohodnotný život.

Cílová skupina

Lidé z Poličky a okolních obcí, kteří mají sníženou soběstačnost z důvodu tělesného, mentálního, zrakového a sluchového postižení, chronického onemocnění či věku a jejichž situace vyžaduje nezbytnou pomoc druhé osoby. Služba je určena pro uživatele od 3 let věku.

Oblast působnosti služby je Polička a spádové obce do 20 km.

Poskytované služby

Osobní asistence je službou terénní, je tedy realizována v domácnosti uživatele, resp. v místě jeho pobytu. Průběh služby závisí na představách a zájmu uživatele, na jeho soběstačnosti, zdravotním stavu a rodinném zázemí (průběh služby je přizpůsoben schopnostem, potřebám a zvyklostem uživatele). Motivujeme a podporujeme uživatele v co nejvyšším využívání vlastního potenciálu a přirozeného místního společenství.

Typy osobní asistence:

Sebeurčující: uživatel služby sám organizuje a řídí osobní asistenci, rozsah a charakter služby, práci jednotlivých asistentů. Může se tak cítit svobodnějším a nezávislejším. Osobní asistent zde kompenzuje zdravotní postižení uživatele a osobní asistent vykonává úkony, které by si uživatel, kdyby byl zdravý, zajišťoval sám.

Řízená: za uživatele rozhodují a přebírají odpovědnost zákonní zástupci. Poskytuje se zejména osobám mentálně, či kombinovaně postiženým nebo u dětí.

Základní činnosti

• Pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu,
  • Pomoc při osobní hygieně,
  • Pomoc při zajištění stravy,
  • Pomoc při zajištění chodu domácnosti,
  • Výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti,
  • Zprostředkování kontaktu se společenským prostředím,
  • Pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí Poskytování základního sociálního poradenství (např. o druhu sociálních služeb, o dávkách hmotné nouze a dávkách sociální péče, o bydlení)

Rozsah poskytovaných služeb

Služba je poskytována v pracovní dny od 7:00 do 18:00 hod (běžná pracovní doba).
V sobotu, neděli a ve svátek, případně v pracovní dny mimo běžnou pracovní dobu může být asistence poskytnuta po dohodě mezi poskytovatelem a uživatelem.

Ceník osobní asistence OCH Polička

Uživatel hradí péči dle aktuálního ceníku Osobní asistence, který je uveden na webových stránkách ZDE.

Jak požádat o službu

Vedoucího služby nebo sociálního pracovníka můžete kontaktovat telefonicky nebo mailem (ZDE) a také po předchozí domluvě osobně v běžnou pracovní dobu (po-pá 7 - 18 hod.).