Co se u nás děje v létě? Zobrazit fotogalerii
23. července 2020 Články

Co se u nás děje v létě?

I v letním období je naše pracoviště místem, kde trávíme spoustu času a věnujeme se všemu a všem potřebným. Jsme ale také „jen lidéJ“, a tak svá pracoviště také na pár dní opouštíme za účelem dovolené, abychom si odpočinuli, pracovně vydechli, načerpali sluníčko, energii a sílu do další práce. Letní období je právě z důvodu střídání dovolených mnohdy náročnější než to běžné, celoroční. Všechna charitní střediska však zachovávají pro klienty pensum služeb a aktivit v podstatě v plném rozsahu a snažíme se být, jak se říká vždy připravení a vždy na blízku, kde je třeba.

A tak se provoz například služby Šance pro rodinu, věnující se rodinám v obtížné životní situaci, o prázdninách příliš neliší od běžného roku. Navštěvujeme rodiny, věnujeme se jejich aktuálním potřebám a společně hledáme řešení jejich starostí. U rodin, které mají děti školou povinné, bývá tento čas klidnější a my máme prostor s nimi prožít příjemné chvíle u společných her a více se s nimi sblížit. Jedinou výjimkou z běžného fungování je týdenní pobyt pro děti z rodin, které využívají službu. Tento „tábor“ nám umožní poznat děti v naprosto odlišném prostředí a dává nám podněty pro další práci s rodinou …

Také služby Osobní asistence a Charitní pečovatelská služba zajišťují péči o své klienty v plné výši. Přestože si osobní asistenty a pečovatelky vybírají dovolené, na pomoc přichází tři studentky – brigádnice a služba je poskytována v kvalitě a rozsahu,  na kterou jsou naši klienti zvyklí. Od září se v OA a CHPS připravují změny v organizaci práce, což nám má  umožnit,  při zachování stávajícího počtu pracovnic, přijmout další klienty a ještě více vylepšit vysoké standardy našich služeb.

Rozhodně letně nezahálí ani Denní stacionář a AC dílny, kde kromě činností, kterým se věnují celý rok, více zařazují výlety do okolí, chodí na koupaliště, jezdí k paní dobrovolnici na Minifarmu do Borové. Čas a prostor je také na sezonní venkovní činnosti – pěstování zeleniny na zahradě, cvičení na zahradě, hraní pétanque a dalších míčových her.  Kromě stávajících klientů také přibyli ještě klienti „prázdninoví“, kteří do DS chodí v jen v době prázdnin speciálních základních nebo praktických škol.

AC dílny pak vedle pracovní terapie využívají možnosti výletů, exkurzí, procházek,  také pěstují zeleninu na zahrádce apod.  Ale hlavně a především pracují na výrobcích, které se už v této době zaměřují také na vánoční výrobu, a věnují se tak výrobě svíček, mýdel a dalších užitečných krásností, aby uspokojili zakázky, které očekávají. A samozřejmě i klienti si vybírají dovolené, aby si také odpočinuli. Vše je třeba zachovat v harmonii, což se nevyhýbá ani práci a odpočinku.

Čilo je v Půjčovně zdravotních pomůcek, kde kolegyně zaznamenávají stále větší poptávku. Plné ruce práce mají ve své velice potřebné službě také všichni ve středisku Charitní ošetřovatelské služby. O tuto službu je stále narůstající zájem a sestřičky denně vyjíždějí za svými pacienty do širokého okolí. A nutno podotknout, že parťáky na jejich cestách jsou neutuchající radost, úsměv a velké nasazení. Rovněž Hospic sv. Michaela je neustále svojí pomocí a službou nablízku tam, kde je třeba.

Časem krásným ale i náročným na organizaci a logistiku práce je i léto v Občanské poradně. Zaučuje se nám nová kolegyně, tedy i zde je provoz služby maximálně obsažen. Pokud se najde skulina času, pak prostor pro krátkou relaxaci skýtá charitní zahrada, kde je třeba očesat dozrávající rybízyJ.

Ve službě Otevřených dveří to v létě není jinak … I zde je služba zajištěna v podstatě ve stejném režimu jako během roku, jen se díky dovoleným mnoho nepotkáváme. U klientů se dle potřeby zastupujeme, aby byla zajištěna podpora dle jejich potřeb, takže jsme občas vytížení i víc, než když jsme tu všichni. Už teď dohlížíme za horizont letního času, a tak připravujeme a dolaďujeme akce Týdnů pro duševní zdraví, které nás čekají na podzim (Turnaj v pétanque, Dušekvízování, Dušepárty), v rámci klubových aktivit podnikáme s klienty nejrůznější výlety  (odpolední + je v plánu celodenní výlet do Olomouce do ZOO) a aktivity především venku.

Od počátku prázdnin jsme se v OCHP také trošku personálně proměnili. Léto je pro nás tedy i časem sžívání se s novými kolegy, časem přijímání nových podnětů a výzev. V tom nám bude nápomocna i duchovní obnova, kterou připravujeme pro charitní zaměstnance na jeden z pěkných zářijových dnů. Posilovat je třeba nejen tělo ale i ducha. Aktivně žijeme i přípravami všeho dalšího, co nás čeká, až se za letními prázdninami … zavřou vrátka.

Vše, co by Vás jen mohlo zajímat o práci Oblastní charity Polička, najdete na našich www.policka.charita.cz a zajímavosti také na FB

Jsme tu pro Vás a děkujeme, že jste s námi.