Co všechno letos neuděláme
29. června 2020 Články

Co všechno letos neuděláme

Nestávalo se nám často v „životě charitním“, že bychom něco avizovaného odvolávali, skrečovali, dementovali, aniž bychom to tak trochu považovali za naše selhání. Nyní to můžeme i musíme udělat a vůbec se za to nestydíme, jelikož coronavirus omluví vše.

A tak jste si v červnu například nemohli užít adrenalinové polechtání z přihazování v on-line Nebeské aukci II. výtvarných děl žáků a studentů ze základních, středních a uměleckých škol z Poličska. Akci jsme „zařízli“ ve fázi rozpracování v polovině března, kdy k nám pro nouzový stav nemohli dorazit nasmlouvaní umělci k hodnocení a výběru obrazů. Asi 200 děl (a pěkných) máme již uložených ve skladu, jsme natěšeni, že kolekci rozšíříme o další a za rok, ve stejném období, tedy v červnu 2021, aukci skutečně spustíme. Věříme, že to pro vás bude zážitek.

V červnu „nepřiběhl“ ani běžecký matador, kmet Jarmil Běhoděj, po němž je pojmenován jedinečný benefiční charitní závod. „Atlet nestor byl rovněž uvržen do karantény, leč stále vytrvale a pilně trénuje, neb doufá, že za rok na začátku léta opět obuje tretry, aby běžcům prošlápl trasu poličským Libohájem.“

V návaznosti na coronavirovou story přišla o zajímavé charitní akce nejen veřejnost, ale především klienti. Za své vzaly kulturní vystoupení, výlety, návštěvy akcí a na dlouhé dva měsíce i samotná docházka uživatelů služeb do AC dílen a Denního stacionáře.

Co se nám naopak zachránit podařilo, je dětský tábor pro děti z rodin využívajících služby Šance pro rodinu. Odehraje se v červenci v krásném prostředí kolem městečka Hostinné.

Navíc se rýsuje, že pokud se nevyplní černočerné scénáře o návratu viru v druhé vlně, zažijete jak podzimní benefiční koncert, tak adventní výstavu S vůní vanilky. Interpretem koncertu bude méně známá alternativní skupina Transitus Irregularis, která by měla pro poličskou Charitu vystoupit 21. listopadu v některém z našich kostelů. Téma S vůní vanilky je zatím překvapením.

Co se nezastavilo vůbec, je rekonstrukce Charitního domu IV. Zocelení dělníci firmy PHP STAV se navzdory nákazovým opatřením z hloubení kanalizace a bourání interiérů postupně propracovali přes budování podkroví až ven na střechu. Na začátku července přijde řada i na fasádu v prvním patře, po níž bude možné z ulice odstranit první poličské podloubí – kovové lešení. V současnosti byste interiéry uvnitř poznali jen stěží. Vnitřní dispozice se hodně změnily rýsující se Denní stacionář v druhém nadzemním podlaží, to bude prostě krása.

Shrnuto, sečteno, stojíme v polovině roku 2020 a asi ve třetině rekonstrukce domu. Máme hodně před sebou a řadě lidí zůstáváme za mnohé vděčni. Vám, farníkům za podporu a pomoc při koronakrizi (roušky, látky, praktická pomoc) i pomoc s financováním spolupodílu souvisejícího s rekonstrukcí domu. Asi Vás nepřekvapí, že jen za první pololetí stoupla tato částka o cca 900 tisíc korun nad plán. Mohou za to nepředvídané četné statické poruchy, jež se v průběhu stavby postupně objevovaly, a bylo nutné je okamžitě řešit. Velký dík patří i našemu stavebnímu dozoru Ing. Petru Šafářovi a projektantovi Ing. Arch. Vojtěchu Popelkovi, o jejichž pomoc a zkušenost se stále opíráme. Věříme, že se o vás, naše přátele, budeme moci opírat i nadále.