Vstaň a jdi! Příběhy lidí prchajících před válkou
10. srpna 2022 Aktuálně

Vstaň a jdi! Příběhy lidí prchajících před válkou

Výstava potrvá od 11. srpna 2022 do 30. září 2022 a je volně přístupná veřejnosti v době otevření kostela sv. Jakuba v Poličce (od 8:00 do 18:00).
Vernisáž výstavy, která přináší svědectví lidí prchajících před válkou, proběhne ve čtvrtek 11. srpna 2022 od 19.00 v kostele sv. Jakuba v Poličce. Vystoupí bavorský pěvecký sbor Provocantus. Vstupné je dobrovolné.

Jak se dýchá surový vzduch v žaláři? Jaké to je hodiny a hodiny sedět ve sklepě a pozorovat, jak se tříští okenní tabulky a zbytky bezpečí? Jaké to je, když vaše domy, plány a sny rozstřílí zbraně nepřátelských vojáků? A co cítíte, když přijedete do neznáma? Tato výstava vypráví příběhy 9 ukrajinských uprchlíků a jejich rodin, kteří se zničehonic museli rozhodnout v podmínkách, které si ani přinejmenším nedokážeme představit.

Zmar. Beznaděj. Čekání. Hluk. Čekání. Bomby. Čekání. Pláč. Strach. Nejistota a nebezpečí. Cesta a na konci ní snad záblesk naděje.

Jejich putování prozatím skončilo na Poličsku a Svitavsku. Někteří u nás našli domov a práci, jiní dočasné bezpečí a sílu vrátit se zpět domů. Jsou z nich naši sousedé a prostřednictvím této výstavy nás zvou do svých životů. Vypráví své příběhy a žitou realitu z války i cesty do České republiky. Příběhy jsou rozličné, z různých koutů Ukrajiny. Buča, Záporoží, Mariupol. Oblasti, kde dříve stávaly jejich domovy, se nyní staly symbolem bezmoci. Stejně tak jsou rozdílní lidé, kteří je vypráví. Čtrnáctiletá Marija z Charkova,
pětičlenná rodina z Mariupolu, babička Mikolajevna.

Výstava potrvá od 11. srpna 2022 do 30. září 2022 a je volně přístupná veřejnosti v době otevření kostela (od 8:00 do 18:00). Výstava vzniká v rámci integračního projektu. Projekt "Práce s komunitou je naší realitou" je zaměřen na integraci cizinců a je podpořen Ministerstvem vnitra České republiky.