Jak jsme si užili Setkání národů? Poličská charita spolu s výtvarnicí přispěla výstavou Vstaň a jdi!
13. listopadu 2022 Aktuálně

V Hradci Králové se konal festival cizokrajné kultury Setkání národů. Vzpomínáte na naši výstavu Vstaň a jdi!, kterou jsme v létě uspořádali ve spolupráci s poličskou skupinou U Baby? Výtvarně ji zpracovala MgA. Anna Artemenko, která na Setkání národů vystoupila. Tradiční jídla, veselé tance a rytmy divokých bubnů. Přes 25 národností se 4 různých kontinentů vířilo barvami v hradeckém Adalbertinu.

Do Hradce Králové zavítal i náš tým, který zároveň podpořil výtvarnici Annu Artemenko. Kromě výstavy o mrazivých svědectvích lidí prchajících před válkou (Vstaň a jdi!) si Anna Artemenko připravila také výstavu novou a svým vystoupením přiblížila ukrajinské tradice a ukrajinskou kulturu. Nová výstava zobrazuje architekturu a přírodu krajiny Poličska a Svitavska, kde Anna našla nový domov.

Večer festival vyvrcholil hudebními vystoupeními. Protančit celý svět se návštěvníkům podařilo společně s indiánskou skupinou Chayag (Ekvádor), s Robenem Mlauzi a Divokými bubny se podívali do afrického Zimbabwe. Zazněly také ukrajinské národní písně. Návštěvníci objevili svět spolu s arménskou zpěvačkou Alvinou Aghajanyan. Vystoupili i interpreti a tanečníci z Asie - Sarnai z Mongolska, Kintari z Indonésie, kteří předvedli tanec v tradičních maskách, Bety z Vietnamu nebo studentka Smarthi z Nepálu.

Přenést se do světa plného tance, hudby a barev se můžete také skrzetuto fotogalerii na webu DCH Hradec Králové. Akci pořádalo Integrační centrum pro cizince DCH Hradec Králové.