Dům je splacen

Charitní dům ve Vrchlického ulici čp. 10 (označovaný číslicí IV.), který v roce 2014 za úvěr 2 500 000 Kč koupila Oblastní charita Polička pro provozování sociálních služeb, byl v červnu 2018 splacen.

Stalo se tak o celé tři roky před stanovaným termínem hlavně díky mimořádné dárcovské podpoře dobrodinců. Ti za čtyři roky do veřejné sbírky Dům pro charitu, určené na splácení úvěru a nutné opravy související se zprovozněním této rohové budovy, přispěli neuvěřitelnou částkou 1 044 500 Kč. Charita v pravidelných splátkách uhradila 1 455 500 Kč a dalších 119 984,30 Kč na úrocích.

„Máme velkou radost, cítíme opravdový vděk k dárcům, a zároveň úlevu. Ještě v průběhu jedné dluhové zátěže jsme totiž přibrali druhou, když jsme vloni na podzim vyřešili nedostatek prostor koupí dalšího domu Vrchlického čp. 16,“ přiznala ředitelka Charity Markéta Šafářová. Tentokrát „zasekli sekyru“ 3 milióny hluboko na období jednoho desetiletí, ale s vědomím, že investují do budovy ve výborném stavebně technickém stavu, která je připravena k okamžitému nastěhování.

„Umořování jednoho úvěru se snáší lépe, než dvou. Se splaceným domem na rohu ulice však budeme mít ještě trochu starostí a vydání, než ho dostaneme do kondice,“ přemýšlí ředitelka. K získání prostředků na kompletnější rekonstrukci chtějí využít některou z výzev IROP EU a na neuznatelné náklady shánět peníze i z jiných zdrojů. Výsledkem by měl být revitalizovaný dům dobře sloužící svému účelu, vyžadující minimální náklady na údržbu a provoz.

Poličská Charita je vůči veřejnosti otevřená. Každý dům, který s její finanční podporou pořídila, jí také představila. Posledně zakoupený si lidé mohli prohlédnout 24. května při Dni otevřených dveří a 2. června při Času pro neobyčejné zážitky. Možnosti nahlédnout využilo cca 800 hostů.