Týden otevřených dveří v obrazech IV. den

Dům Pro charitu

21. 5. 2015 prohlídky pro veřejnost probíhají dopoledne

Mezi mnoha dopoledními návštěvníky se našli dva, kteří interiér tohoto domu důvěrně znali ze svého mládí. Jeden zde měl kolem roku 1960 babičku s dědečkem. Vzpomínal na suchý záchod na pavlači, nevábnou společnou prádelnu v přízemí i na to, jak zde nějaký čas, když měl zlomenou nohu, u prarodičů přebýval. Zasnil se nad krásným výhledem z oken směrem k Tylovu tomu a ke hřbitovu a vzpomněl, jak neutěšené bytové poměry zde dřív panovaly. Lidé bydleli v jedné, maximálně dvou místnostech. Měli společné suché záchody - jeden na pavlači, jeden v přízemí. Do bytů byla zavedena elektřina, ale už ne voda a odpady, takže pro veškerou vodu museli chodit dolů do prádelny. Koupelna neexistovala a prostor se vytápěl lokálními kamínky a kuchyňskými sporáky na dřevo.

Druhý pamětník jako dítě několik let  v prvním patře obýval dvě malé místnosti se svojí maminkou. Bylo to ještě na začátku 70 let za stejných podmínek uvedených prvním pamětníkem.

Večer od 18 do 21 hodin byl čas rezervovaný pro setkání Kruhu přátel poličské Charity (KPCH). Velmi příjemné setkání s našimi fanoušky dlouhodobě Charitě přináší mnoho praktické pomoci, za kterou jsme velmi vděčni.