Zobrazit podle typu:
Zobrazit podle času:

Dobrovolnické centrum na radiu Applaus

Ve čtvrtek 21. 8. od 20,00 hovořil koordinátor dobrovolníků - Jakub Mašek v radiu APPLAUS
o činnosti DC při Farní charitě v Litomyšli.

Záznam z živého vysílání k poslechu ZDE - 49. díl
Fotogalerie z vysílání

Dvacet minut Radiožurnálu s ředitelem Charity ČR

Bezdomovectvím je u nás ohroženo na sto tisíc lidí. Ministerstvo práce a sociálních věci představilo poprvé koncepci prevence a řešení této problematiky. Jak se k ní staví Charita ČR? A jak se člověk dostane "na ulici" a proč je tak těžké vrátit se zpět do běžného života? Na to odpovídal ředitel Charity ČR Lukáš Curylo. Přehrajte si záznam rozhovoru.

Charita v roce 2012: data, čísla a statistiky

Charita ČR loni provozovala 1 209 služeb pro více než 86 tisíc klientů. Působila ve 14 zemích světa a dalších 13 zemí přijalo pomoc diecézních Charit. Výroční zprávu naleznete zde.

Povodňová pomoc v číslech

Povodně 2013 v číslechCharita ČR již poskytla materiální pomoc v hodnotě 6,5 milionu korun. Šlo například o 307 vysoušečů nebo 8 782 litrů dezinfekce a čistících prostředků. Krizová linka vyřídila 157 telefonátů. Celkem se zapojilo 222 dobrovolníků. Další zajímavá čísla...

Pěstouni se školili

V úterý 18. června 2013 se od devíti hodin dopoledne ve městě Skuteč v prostorách kulturního klubu uskutečnil vzdělávací kurz pro pěstouny. Lektorkou kurzu byla Mgr. Romana Zezulková, která měla připravenou prezentaci na téma: Poruchy chování.

Lektorka se na začátku kurzu představila a poprosila pěstouny, aby i oni o sobě něco řekli. Poté pěstouni aktivně spolupracovali s lektorkou, tak že navrhovali, co patří do poruch chování a na toto téma se rozvinula diskuze a průzkum v dané problematice. V průběhu kurzu se pěstouni dozvídali, co jsou poruchy chování, příčiny a hlediska na které má chování dopad. Někteří pěstouni se zapojili i tím, že předávali své zkušenosti. Na konec prezentace lektorka uvedla 5 základních potřeb dítěte.

Po skončení kurzu jsme se s pěstouny a lektorkou rozloučili. Na kurzu byla báječná atmosféra a myslím si, že všichni zúčastnění se dozvěděli spousty nových poznatků a informací. A doufám, že krásných společně strávených hodin bude víc. Těším se na další vzdělávací kurz s pěstouny.

Monika Šemberová (praktikantka)

Chceme žít s Vámi očima klientů

Ve čtvrtek 2. 5. jsme byli v Praze na koncertu Chceme žít s vámi. Koncert uváděli Adéla a Dalibor Gondíkovi. Líbili se nám zpěváci Michal David, Petr Kolář, Haidi a Miro Žbirka. Pořadatel pro nás měl připraveny i dárky, jako tričko a sladkosti. Na zpáteční cestě jsme si udělali zastávku v Mc Donaldu na pití a jídlo. Už se těšíme na příští ročník koncertu.

klienti AC dílen

Fimfárum a Velikonoční inspirace

V neděli 24. března proběhla v Tylově domě v Poličce tradiční výstava – Velikonoční inspirace. Oblastní charita Polička byla už podruhé při tom! Terapeutický obchod Fimfárum zde přicházejícím návštěvníkům nabízel k nákupu i pro potěchu oka výrobky s jarní a velikonoční tématikou, zhotovené lidmi s mentálním postižením či duševním onemocněním v rámci služeb poličské Charity, příp. i dalších spolupracujících organizací, jejichž zboží ve Fimfáru prodáváme. K dostání u našeho stánku byly nejen pomlázky, věnečky, závěsné velikonoční ozdoby, přáníčka, keramické drobnosti i užitková keramika, ale také květináče, ptačí budky, kalendáře a diáře Honzy Wolfa, tiffany výrobky apod. V sortimentu jsme nezapomněli ani na paškály a publikace s tématem velikonočního příběhu z Karmelitánského nakladatelství. Zájem veřejnosti o výstavu a nabízené zboží byl sice o něco menší než vloni, stále se ale ještě našlo hodně těch, kteří si z našeho zboží vybrali a svým nákupem tak podpořili fungování služeb Charity Polička. Děkujeme jim za jejich přízeň! Vy, kteří jste se na výstavu nedostali ale nezoufejte. Jarní sortiment i veškeré další zboží naleznete přímo ve Fimfáru, které je otevřené vždy od pondělí do pátku od 8.00 do 12.00 a od 13.00 do 16.00. Jste srdečně zváni!

Jana Dobrovolná

AC dílny a Denní stacionář v "Život je jen náhoda"

V úterý 12. března 2013 v Tylově domě Polička se někteří klienti AC dílen a Denního stacionáře zúčastnili uměleckého pásma sestaveného ze skečů a krátkých představení vytvořených osobami s mentálním postižením. Už po několik let toto pásmo nazývají Život je jen náhoda.

Na téměř dvouhodinovém programu se podílejí klienti a pracovníci různých sociálních zařízení z Poličska a Svitavska. Klienti Oblastní charity Polička letos opět přispěli dramatickým ztvárněním hudebního díla. AC dílny předvedli taneční a dramatické ztvárnění etap života člověka od jeho narození po smrt. Klienti Denního stacionáře excelovali v parodii na skupinu Boneyem.

Vyjádření podpory Karlu Schwarzenbergovi v prezidentských volbách

Ředitelé farních a oblastních charit královéhradecké diecéze a vedení Diecézní katolické charity Hradec Králové vyjadřují podporu kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi na post prezidenta České republiky v druhém kole přímých voleb, kterou stvrzují svými podpisy v přiloženém dokumentu.

Známe už výtěžek tříkrálové sbírky z Poličky

Tříkrálová sbírka v Poličce, Lezníku, Stříteži a Modřeci letos vynesla 146 109 Kč.

Je to sice o 3 326 Kč méně oproti loňskému roku, ale uvážíme-li, s jakými přírodními živly museli koledníci zápasit (déšť a vítr), je s podivem, že je výtěžek tak vysoký.  Naprosto promoklé skupinky se totiž k některým lidem ani nedostaly, protože museli kvůli ochraně svého zdraví pochůzku zkrátit.

Důkazem přírodního tříkrálového dramatu bylo například včerejší rozbalování průkazek, které nosili koledníci přišpendlené na bundách. Některé byly ještě včera (v úterý) naprosto promočené. A to se koledovalo v sobotu.

Děkujeme všem vedoucím skupinkám a koledníkům za statečnost a vytrvalost při plnění úkolu a lidem z Poličky a okolních obcí za skutečně velkou štědrost.

Výsledky koledování v Poličce podle skupinek.docx