Zobrazit podle typu:
Zobrazit podle času:
Rubriky:

Pěstounům se v Litomyšli líbilo

Krásné počasí přilákalo v neděli 16.9. do Litomyšle na druhý ročník Dne pro pěstounství téměř šest stovek dětí a dospělých z celého Pardubického kraje. Bohatý program v zámecké zahradě a volný vstup do interaktivní stálých expozic na zámeckém návrší nabídl příjemně strávený společný čas všem generacím. " I když to máme do Litomyšle přes čtyřicet kilometrů, jezdíme sem rádi. Takže když přišlo od naší doprovázející organizace pozvání na tuto akci, bylo u nás doma jasno," směje se Marcela, která přijela s početnou rodinou z podhůří Orlických hor. Nechyběly různé soutěže, výtvarné workshopy, fotokoutek, moderovaná beseda, vystoupení parkour show nebo tzv. dogdancing. Akci určenou především jako poděkování pro pěstouny, jako je i paní Marcela, uspořádal Pardubický kraj ve spolupráci s litomyšlskou Farní charitou a dalšími subjekty.

Přiznání

V Občanské poradně se setkáváme s ledasčím. Některé, zdánlivě třeba úplně obyčejné lidské příběhy, mohou být k zamyšlení pro nás, pro všechny.

Děti si budou hrát venku

Zástupce Oblastní charity Polička na konci července 2018 v obchodním domě Tesco v Olomouci převzal dárkový šek na 10 000 korun. Tato částka přispěje k vybudování hřiště pro děti na zahradě za charitními domy II. a III. ve Vrchlického ulici. Z daru Tesco budou zakoupeny herní prvky – houpačka a skluzavka. Pískoviště a lavičky zajistíme svépomocí – pomůže nám dřevodílna AC dílen.

Nový školní autobus už brázdí indické cesty

Vyučování skončilo. Hlouček malých školáků postává v mokré trávě kolem žlutého autobusu. Venku prší a děti se snaží co nejrychleji nastoupit, aby nezmokly. Deštníky nemají, některé z dětí si alespoň natáhly přes hlavu kapuci.

Financování domácí péče je neudržitelné. Sestry vstupují do stávkové pohotovosti

Finanční zajištění domácí zdravotní péče ze systému veřejného zdravotního pojištění je dlouhodobě nedostatečné. Jednotlivé Charity musí tuto službu dotovat z jiných zdrojů, například z výnosu Tříkrálové sbírky. „Domácí zdravotní péče poskytovaná celostátně Charitou kolabuje. Proto se připojujeme ke stávkové pohotovosti zdravotníků,“ říká Ludmila Kučerová, koordinátorka zdravotních služeb Charity Česká republika.

Snížení dotací státu v sociální oblasti ohrozí životy lidí

145 tisícům, tolika lidem pomohla v loňském roce v naší zemi Charita Česká republika. Jako největší nestátní poskytovatel sociálních a zdravotních služeb v Česku proto považujeme za důležité upozornit v souvislosti s debatou o financování neziskových organizací, že jakékoli snížení dotací v sociální oblasti ohrozí životy lidí. A dodáváme, že dotace je naopak potřeba zvyšovat, protože celá sociální oblast je dlouhodobě podfinancovaná.

Všimli jste si

Někteří z vás, čtenářů Jitřenky, jste si možná všimli, že v klientele AC dílen Oblastní charity Polička nastala změna. Od dubna do služby přibylo pět osob.

Neobvyklý jev

V souvislosti s „přehřívající“ se ekonomikou jsme v Oblastní charitě Polička zaznamenali neobvyklý jev. V některých službách jsme nuceni odmítat klienty, a to z úplně jiných důvodů, než v předchozích letech.

Výletování z Charitního domu I.

Letní provoz AC dílen a Denního stacionáře nese punc prázdnin. Týdenní program služeb určených lidem s mentálním postižením je narušována výlety, vycházkami a servírováním drobných zážitků, které klientům přinášejí radost, posilují  tělo a osvěžují ducha.

Otevřené dveře v Neratově

Nejdůležitější červnovou akcí pro Otevřené dveře byl VÍKENDOVÝ POBYT V NERATOVĚ v Orlických horách.