Umění a aukce pomohly Charitě

Nebeskou aukci uměleckých děl, která skončila o desáté hodině dopolední v neděli 25. června 2017, s Oblastní charitou Polička  "hrálo" 54 lidí. Pětatřicet dražitelů z ní odešlo vítězně. Charitě tím přispěli na Dům pro Charitu částkou  85 272 Kč.

Z  osmadevadesáti děl bylo vydraženo 49, což přesně 50 % z celkové nabídky. Největší zájem byl o obrazy, své nové majitele si jich našlo 18. Veřejnou sbírku podpořily dohromady krásnou částkou 56 110 Kč. V této kategorii si také dražitelé nejvíce užili. Vůbec největší souboj se odehrál o olejomalbu "Polička v zimě" Kamily Ludvíkové. Pět uchazečů se o ni  předhánělo od samotného spuštění aukce doslova do posledních vteřin před skončením. Podobný průběh měla i vtipná "Zbloudilá polární výprava" Jiřího Vidláka. Jiná díla naopak téměř bez povšimnutí čekala, zda o ně bude zájem. Takový osud potkal třeba "Zakořeněnou ve světle" od Jany Hejlové. Úder přišel takřka v poslední minutě.  Vydražen byl rovněž nejdražší předmět Nebeské aukce, obraz "Pohled do parku" od již zesnulého významného regionálního malíře Františka Bukáčka, a to za 16 500 Kč.

V sekci Grafika zájmu veřejnosti vévodil grafický list "Tanečnice" Zbyška Siona, jehož cena se dramatickým přihazováním do posledních vteřin zdvojnásobila na konečných 4 000 Kč. Soutěžilo se také o sérii maloformátových obrázků "Exlibris" vytvořených Karlem Musilem kombinovanou grafickou technikou suchá jehla, a výrazný zájem byl i o půvabné litografie Ireny Marie Hartingerové. Tato kategorie sbírku Dům pro Charitu posílila sumou  7 660 Kč.

Ve skupině art fotografií se doslova strhla řež o tři signovaná fota Jindřicha Štreita: Náklo, Těchanov a Ruda. Jejich  dražba vynesla 6 430 korun, přičemž celkový výnos z prodeje fotografií dosáhl 8 740 Kč.

Trochu tajuplná záložka "Ostatní", jíž kralovaly vitráž  "Madona s dítětem" a "Keramický betlém" od Marie Klimešové, se stala druhou finančně nejúspěšnější. Prodaly se v ní předměty za 10 330 Kč.

Hobby záložka poskytla prostor představit tvorbu drobných umělců a umožnila účastníkům aukce užít si dražební napětí bez velkého finančního tlaku. Na účet veřejné sbírky z ní poplyne 2 432 Kč. I za tuto milou podpůrnou sekci jsme velmi vděčni.

Nebeská aukce, vůbec první on-line aukce uměleckých děl, která se kdy na Poličsku konala, skončila. Vítězové budou informováni o dalším postupu a brzy se mohou těšit z vysoutěžené krásy. Veřejná sbírka, která pomáhá Oblastní charitě Polička řešit potíže s prostorami pro sociální služby, na své konto získá velmi cenných 85 000 Kč. Pro nás, organizátory,  je Nebeská aukce velkou zkušeností, kterou jsme si ověřili následující:

1. po světě chodí mnoho dobrých lidí prostých lhostejnosti,
  2. mnoho citlivých a výjimečně laskavých lidí se nachází mezi umělci,
  3. v Poličce žije dost občanů, kteří na svoji Charitu nedají dopustit,
  4. i IT profesionálům a právníkům dokáže zahořet srdce pro dobrou věc,
  5. a flinta se nikdy nemá házet do žita!

DĚKUJEME VÁM VŠEM!

Bukáček

František Bukáček, nejdražší obraz aukce

RudaNákloTěchanov