Tak jsme dostopovali

V loňské prosincové Jitřence jsme se s vámi v článku „Jdeme po stopě“ podělili o našem hledání cest, jak pořádně opravit třetí charitní dům. Měli jsme plán připravit projekt na jeho kompletní rekonstrukci s nástavbou, a přihlásit se s ním do anoncované jarní výzvy 2017 evropského programu IROP.

Na tuto ideu jsme dokonce navázali druhou veřejnou sbírku „Projekt charitní dům“, jejíž konto se pro nebývalé pochopení veřejnosti a štědrost dárců za necelé dva měsíce vyšplhalo na 143 685 korun. V mrazivém druhém lednovém týdnu jsme obdrželi mrazivou zprávu: „Jarní výzva nebude vyhlášena.“

Zklamání a neradostné pocity mohl utlumit snad jedině pracovní stres spojený s právě probíhající tříkrálovou sbírkou. V takzvaných „nočních směnách“ (v čase, kdy to nešlo spát), jsme přemýšleli, co s tím… Vždyť už dobrý rok víme, že nejenže by bylo dobré opravit starou budovu, ale že už zase nutně potřebujeme získat další místo pro služby. Nástavba nad „trojkou“ to mohla vyřešit.

Řešení budeme muset hledat jinde. Dárcům do veřejné sbírky Projekt charitní dům děkujeme a ujišťujeme je, že projekt připravíme a dotáhneme ho do územního řízení, abychom ho měli připravený, kdyby v roce 2018, či později, nějaká výzva přeci jen vyšla. Případně by se mohl použít rozfázovaně na jednotlivé etapy opravy tak, jak se nám podaří sehnat prostředky.

A chybějící prostory? To je jiná kapitola. Graf růstu charitních služeb uvedený na druhé straně dopisu, který jsme před Vánoci zaslali do všech domácností na Poličsku v obálce Projekt charitní dům, vypovídá jasně. Poptávka po službách narůstá, v některých střediscích meziročně o jednu pětinu. A s ní poroste také tlak na prostory. Asi přibude i „nočních směn…“ Věříme, že budou plodné, a že schůdné řešení najdeme. Budeme vás informovat.