Ocenění pro sestřičku Charity

V impozantním prostředí poutního kostela Nanebevzetí Panny Marie v Neratově převzala v sobotu 16. srpna 2014 zdravotní sestra ošetřovatelské služby Oblastní charity Polička Ludmila Synková zlaté ocenění.

Před poutníky, kteří zcela zaplnili loď kostela, jí ho předal biskup Mons. Jan Vokál. Učinil tak při příležitosti 350. výročí založení Královéhradecké diecéze při jedné z desíti celodiecézních poutí. U předávání mu asistoval významný host, indický biskup Mons. Bernard Moras, s nímž Diecézní charita Hradec Králové již od roku 1993 spolupracuje na projektu Adopce na dálku v indickém státě Severní Karnataka.

Zlaté a stříbrné ocenění v podobě charitního znaku příslušné barvy kovu je udělováno výborným charitním pracovníkům nebo dobrovolníkům z Královéhradecké diecéze při jubilejních událostech charity nebo diecéze. Oceňováni jsou Ti nejlepší pracovníci z jednadvaceti Charit a vybíráni jsou ze stovek zaměstnanců i dobrovolníků.

Za poličskou Charitu získaly ocenění hned dvě ženy. Zlatý znak obdržela dlouholetá pracovnice, zdravotní sestra Ludmila Synková a stříbrný znak převezme vedoucí Občanské poradny Jana Flídrová. Ta se však slavnosti nemohla zúčastnit, takže jí bude předáno při jiné vhodné příležitosti.

Jak v úvodním proslovu uvedl správce poutního místa a prezident Diecézní charity  Mons. Josef Suchár,  rozdíl mezi zlatým a stříbrným oceněním nespočívá v tom, že by držitelé hodnotnějšího kovu pracovali lépe než ti stříbrní, ale zlatem jsou oceňováni skvělí a zároveň dlouholetí, tedy i Charitě věrní pracovníci. A takovým pracovníkem Ludmila Synková je, protože v ní pracuje od jejího samotného založení, tedy již 21 let.

Text o Ludmile Synkové, který byl čten při předávání zlatého ocenění.