Oceněná pracovnice Charity

Jana Poliačiková, vedoucí terapeutického obchodu Fimfárum, byla v pátek 2. června 2017, při příležitosti 25. výročí obnovení činnosti Diecézní katolické charity Hradec Králové oceněna Stříbrným křížem.

Ocenění Stříbrný kříž převzala z rukou emeritního plzeňského biskupa Mons. Františka Radkovského, vícehejtmana Pardubického kraje Romana Línka a ředitele Diecézní katolické charity Hradec Králové Jiřího Stejskala v zaplněné lodi poutního kostela Nanebevzetí Panny Marie v Neratově. Na slavnost ji doprovodili rodinní příslušníci a dvacet kolegů z poličské Charity. Blahopřejeme!

DSC_6493Před předánímS částí skupinyBlahopřání - p. farář TomšíčekJana SamaCo o mě píšoup. farář RomportlDruhá skupinaCharita je super

Text ocenění:

Jana Poliačiová nastoupila do Oblastní charity Polička v roce 2009 a doslova zachránila terapeutický obchod Obchod Fimfárum před kolapsem. Ve své době ojedinělý projekt prodejny, v níž jsou do práce zapojováni i lidé s mentálním postižením a duševním onemocněním, byl a zůstává postaven především na osobnosti vedoucí. Ta je zároveň pracovníkem v sociálních službách a jediným prodavačem, což je trojkombinace, kterou nezvládne každý. Pro Janu je však jako dělaná. Za osm let ze ztrátového podniku vytvořila prosperující obchůdek, do něhož se hrnou zákazníci, milují ho klienti AC dílny, kteří tam chodí na nácviky pracovních dovedností, a Charita je na něj hrdá.

Jana by mohla sloužit jako model komunikativnosti a optimismu. Návštěvník Fimfára už ve dveřích pozná, že je jedinečný a vítaný. Po pěti dalších krocích dovnitř je hbitě informován o novinkách v nabídce zboží, a u pultu již nenásilně zván na chystané charitní akce. Při placení zažije etudu laskavé edukace vedoucí se zaučujícím se klientem AC dílen a odchází – v tašce často i víc, než co měl v záměru skutečně nakoupit.

Janina neutuchající energie a stále pozitivní naladění dokáže z každé práce udělat příjemný zážitek, proto do Fimfára klienti AC dílen velmi rádi docházejí. S Janičkou, jak ji s láskou oslovují, také rádi vaří ve cvičné kuchyni a vítají její přítomnost na společných akcích. Stejně rádi s Janou spolupracují dobrovolníci.

Fimfárum je v Poličce jakýmsi uzlem, kde se Charita setkává s veřejností. Proto je dobré, že je Jana nejen zdatná obchodnice, ale také ryzí „chariták“. Ve službách své organizace se orientuje a skvěle za ni „kope“. Nebojí se novinek, nýbrž se do nich směle vrhá. Stále vymýšlí, jak co zlepšit. Zároveň umí naslouchat hlasu druhých a je citlivá zejména k jejich bolestem, které nenechá bez povšimnutí. Mnohokrát již tápajícímu zákazníkovi doporučila, kam se obrátit o pomoc, či mu tuto pomoc pomohla zprostředkovat.

Jana je prostě člověk na svém místě. Její osobní potenciál vytvořil z Fimfára veřejností respektovaný obchod, atraktivní pracovní náplň pro klienty a chloubu Charity. Děkujeme.