Neobvyklý jev

V souvislosti s „přehřívající“ se ekonomikou jsme v Oblastní charitě Polička zaznamenali neobvyklý jev. V některých službách jsme nuceni odmítat klienty, a to z úplně jiných důvodů, než v předchozích letech.

Jedná se především o Osobní asistenci, jejichž kapacita je momentálně naplněna. To se v minulosti již několikrát stalo, naposledy před cca rokem, kdy došlo ke kolizi mezi počtem zájemců o službu a přidělenými dotacemi na zajištění personálu na sociální služby. Jednoduše - bylo málo prostředků, které by při nárůstu poptávky umožnily zareagovat a rozšířit tým asistentek. Letos se situace vůbec poprvé v historii obrátila. Na služby jsme obdrželi celkem slušné finanční prostředky a mohli bychom tým posílit, avšak trh práce je vyčerpán.

Náročné je zejména období léta, kdy si pracovníci potřebují vybírat dovolené. Práce v terénu máme hodně, službu poskytujeme i o sobotách a nedělích a také na druhou směnu v odpoledních hodinách. Pracovnice jsou již dlouhou dobu plně vytížené a odpočinek potřebují,“ řekla vedoucí Osobní asistence a Charitní pečovatelské služby Eliška Šauerová. „V takové chvíli stačí banální pracovní neschopnost jedné z nich a od vytížení se můžeme lehce přehoupnout k přetížení. A to nepřináší dobré plody nikomu.“

Oblastní charita Polička nyní hledá pracovnici/pracovníka do Osobní asistence na plný či zkrácený úvazek s možností nástupu ihned. Kvalifikačním předpokladem je minimálně výuční list, spolehlivost, trestní bezúhonnost a dobrý vztah k lidem. Výhodou je řidičské oprávnění. Ve všem ostatní jsme schopni novou pracovnici zaučit.