Nebeská aukce - závan patriotismu

První on-line aukce uměleckých děl na Poličsku, pořádaná Oblastní charitou Polička ve prospěch Domu pro Charitu, skončila 25. června s výsledkem 85 272 Kč. Do dražby se přihlásilo 54 lidí, vítěznou trofej si odneslo pouhých 35 z nich. Z  osmadevadesáti děl bylo vydraženo 49, tedy 50 % z celkové nabídky.

TanečniceNejvětší zájem byl o obrazy, své nové majitele si jich našlo 18. Veřejnou sbírku podpořili dohromady krásnou částkou 56 110 Kč. V této kategorii si také dražitelé nejvíce užili. Vůbec největší souboj se odehrál o olejomalbu "Polička v zimě" Kamily Ludvíkové. Pět uchazečů se o ni  předhánělo od samotného spuštění aukce doslova do posledních vteřin před skončením. Podobný průběh měla i vtipná "Zbloudilá polární výprava" Jiřího Vidláka. Jiná díla naopak téměř bez povšimnutí čekala, zda o ně bude zájem. Takový osud potkal třeba "Zakořeněnou ve světle" od Jany Hejlové. Úder přišel takřka v poslední minutě.  Vydražen byl rovněž nejdražší předmět Nebeské aukce, obraz "Pohled do parku" od již zesnulého významného regionálního malíře Františka Bukáčka, a to za 16 500 Kč.

Exlibris - Jan WerichV sekci Grafika zájmu veřejnosti vévodil grafický list "Tanečnice" Zbyška Siona, jehož cena se dramatickým přihazováním do posledních vteřin zdvojnásobila na konečných 4 000 Kč. Soutěžilo se také o sérii maloformátových obrázků "Exlibris" vytvořených Karlem Musilem kombinovanou grafickou technikou suchá jehla, a výrazný zájem byl o půvabné litografie Ireny Marie Hartingerové. Tato kategorie sbírku Dům pro Charitu posílila sumou  7 660 Kč.

NákloVe skupině art fotografií, se doslova strhla řež o tři signovaná fota Jindřicha Štreita: Náklo, Těchanov a Ruda. Jejich  dražba vynesla 6 430 korun, přičemž celkový výnos z prodeje fotografií dosáhl 8 740 Kč.

Madona s dítětemTrochu tajuplná záložka "Ostatní", jíž kralovaly vitráž  "Madona s dítětem" a "Keramický betlém" od Marie Klimešové, se stala druhou finančně nejúspěšnější. Prodaly se v ní předměty za 10 330 Kč.

Hobby záložka poskytla prostor představit tvorbu drobných umělců a umožnila účastníkům aukce užít si dražební napětí bez velkého finančního tlaku. Na účet veřejné sbírky z ní poplyne 2 432 Kč. I za tuto milou a podpůrnou sekci jsme velmi vděčni.

Nebeská aukce skončila. Přestože probíhala on-line a tudíž měla ambici zasáhnout širší společnost, nestalo se tak. Výsledky ukazují, že šlo více o patriotickou záležitost Poličských a příznivců jejich Charity. Například z pětatřiceti vítězů mělo dvaadvacet adresu v Poličce nebo v sousedních obcích. A pouze 13 jich bylo z větší vzdálenosti (Praha, Jihlava, Valašské Meziříčí…) Rozborem jsme také zjistili, že dvě třetiny ze zúčastněných známe.

Vážení čtenáři, milí patrioti a přátelé poličské Charity. Ti z Vás, kdo jste s námi Nebeskou aukci hráli, jste si pochvalovali, jak se Vám líbila a bavila Vás. Ti, kdo jste o ní věděli a sledovali ji, jste se doufám bavili také. Moc Vám všem děkujeme za přízeň. Konečný výsledek 85 000 Kč plus 66 500 Kč darů od příznivců přímo na účet veřejné sbírky Dům pro Charitu nám opět trochu pomohou zkrátit dobu zatížení úvěrem. Budeme to moc potřebovat, protože se blíží doba, kdy na sebe vezmeme nový úvěr, abychom koupili další, už čtvrtý charitní dům. To vše proto, abychom více mohli a měli kde sloužit Vám, našim lidem.