Krajskou cenu Ď získala dobrovolnice z Poličky

Obrovsky zaskočena zůstala Marie Jílková v úterý 10. dubna 2018 při vyhlašování cena Ď, když zjistila, že odborné kolegium vybralo právě ji, dobrovolnici z terapeutického obchodu Fimfárum.

Křišťálovou kouli si tak jako oficiálně potvrzený zástupce dobrovolníků z Pardubického kraje poveze do celostátního kola, které se uskuteční 7. června 2018 ve Stavovském divadle v Praze. Na ocenění ji s vděčností k její práci nominovala Oblastní charita Polička.

Osmnáctý ročník ceny Ď se pro nominované z Pardubického a Královéhradeckého kraje konal ve Studijní a vědecké knihovně v Hradci Králové za přítomnosti senátorky Miluše Horské, členů obou krajských hodnotících kolegií a řady nominovaných. Paní Jílkovou na setkání doprovázeli její syn Vít s vnučkou Agátkou a zástupce z nominující organizace.

Jak prozradili pořadatelé a autoři ceny Ď manželé Langerovi, cena Ď není soutěž. Má sice oceněné, ale tato ocenění přes všechna přísná kritéria jsou pořadatelem považována za „ztělesněný symbol poděkovaní“, neboť je při krajských kolech i při finálové ceremonii je poděkováno všem. V roce 2017 bylo přes 320 nominací, ale jen někteří si cenu fyzicky odnesou, aby se stali viditelným symbolem. Tímto symbolem se pro rok 2018 v Pardubickém kraji stala Marie Jílková, skromná a nenápadná paní.

Od r. 2010 vytrvale pomáhá Oblastní charitě Polička v terapeutickém obchodě Fimfárum jako dobrovolnice. Každoročně zde odpracuje mnoho dobrovolnických hodin při zástupech kmenové pracovnice v době její nepřítomnosti. Díky ní obchůdek, kde se prodávají výrobky vytvořené lidmi s rozličnými handicapy, a na jehož obsluze se podílejí i samotní lidé s mentálním postižením, nemusí pro veřejnost zavírat ani v období dovolených, školení či nemoci.

Za svůj nesmělý, ale lidsky spontánní proslov pronesený bezprostředně po převzetí ocenění sklidila od přítomných bouřlivý potlesk: „Tolik lidí dělá, a třeba i nerado, protože musí, i hodně těžkou práci a žádné ocenění za ni nedostanou. Já pomáhám ve Fimfáru a dělám to ráda. Myslím, že si to ocenění nezasloužím.“

„Děkujeme naší dobrovolnici Marušce za její skromnost a spolehlivou a vytrvalou pomoc a blahopřejeme jí k ocenění. Jsme přesvědčeni, že si ho, stejně jako všichni ostatní nominovaní, zaslouží. Děkuji, že získáním ocenění věnovala rovněž krásný dárek i samotnému Fimfáru, které si letos na jaře připomene své 10. výročí, a ukázala na prospěšnost a prestiž dobrovolnictví,“ řekla ředitelka poličské Charity Markéta Šafářová.

Podívejte se na videozáznam z předávání ceny Ď:  https://www.youtube.com/watch?v=WSpitalJ-OA&feature=youtu.be