Fimfárum oslaví jubileum

Na jaře tomu bude deset let, kdy pestrost poličských obchodů rozšířil originální charitní krámek Fimfárum Oblastní charity Polička. Stal se prvním projektem na Svitavsku inspirovaným dobrou praxí anglických charitativních obchodů s darovaným použitým zbožím.

Na základě poličského příkladu pak postupně při Charitách vznikla řada podobných prodejen, například ve Svitavách, Moravské Třebové, Třebíči a jinde.

Dnes, deset let po jeho založení, vidíme mnoho přínosů tohoto projektu. Některé jsme předvídali, jiné se ukázaly jaksi mimoděk. Jednoznačně pozitivní je zapojení klientů Charity do prodeje a kontaktu se zákazníky v rámci pracovní terapie, zužitkování a recyklace použitého, ale ještě užitečného zboží i prodej výrobků z dílen pro lidi s různými handicapy. Nezanedbatelný je rovněž finanční přínos. Ročně nám dárci věnují věci v hodnotě cca 400 tisíc korun, z toho se podaří prodat asi 80 procent těchto darů. Fimfárum jednoznačně pomohlo Charitě v letech dotační nouze s udržením některých služeb a v období rozvoje se splácením úvěru na pořízení domů.

Vedlejším efektem jsou přínosy sociální i „píáristické.“ Řada potřebných lidí zde získala první informace a kontakty na sociální služby Charity, které pak začala využívat. Jiná skupina návštěvníků chodí do obchůdku na „lov“ originálních a neopakovatelných dílek a dárkových předmětů.

Z nenápadného Fimfára se postupně stal pojem přesahující místní hranice. „Vy, tam u kruháče, máte takový zajímavý obchůdek. Vždycky, když jedeme do Poličky, tak se tam stavíme,“ slyšeli jsme už nesčetněkrát. Z čeho pramení jeho úspěch? Jistě tkví v samotném konceptu prodejny, ale také v osobnosti obsluhujícího personálu. Zaslouženě proto vedoucí obchodu Jana Poliačiková vloni z rukou biskupa Jana Vokála obdržela ocenění Stříbrný kříž Charity.

Deset let uteklo jako voda. Považujeme si Fimfára. Vážíme si vás, dárců zboží, které do něho nepřetržitým tokem přiléváte i vás, kdo si z něho zakoupené trofeje zase odnášíte. Aby se vám do obchůdku u kruhového objezdu stále dobře chodilo, připravujeme v dubnu drobné změny. Od 13. do 18. dubna bude obchod uzavřen. V tomto čase interiér prosvětlíme výmalbou, obměníme některé regály a změníme jejich vnitřní uspořádání. 19. dubna bude vše hotovo, takže vás zveme: Přijďte se podívat do „nového“ Fimfára, do obchodu, který už celé desetiletí poskytuje tak mnohostranný užitek.