Děti si budou hrát venku

Zástupce Oblastní charity Polička na konci července 2018 v obchodním domě Tesco v Olomouci převzal dárkový šek na 10 000 korun. Tato částka přispěje k vybudování hřiště pro děti na zahradě za charitními domy II. a III. ve Vrchlického ulici. Z daru Tesco budou zakoupeny herní prvky – houpačka a skluzavka. Pískoviště a lavičky zajistíme svépomocí – pomůže nám dřevodílna AC dílen.

Neveřejné malé dětské hřiště bude určeno dětem, které se z řady objektivních důvodů mohou s některým ze svých rodičů setkávat pouze pod dohledem odborníka při takzvaných asistovaných kontaktech. Na Poličsku je pro ně zajišťuje právě středisko Šance pro rodinu Oblastní charity Polička v přízemí domu II. v místnosti, jejíž dvě okna ústí do prostorné, kamennou zdí obehnané zahrady. Je to ideální prostor poskytující intimitu, bezpečí a klid, který děti při asistovaných kontaktech potřebují.

„Do pravidelného setkávání v jediné místnosti se po čase pomůže vplížit stereotyp,“ řekl vedoucí služby Šance pro rodinu Pavel Šimon. „Přitom temperamentu dětí vyhovuje, když si mohou vyběhnout ven a s mamkou či taťkou se tam pořádně vydovádět. Společně strávený čas to jednoznačně oživí a přispěje k dobré pohodě dětí i rodičů. A každá příjemně společně strávená chvíle pozitivně posiluje utváření jejich vzájemného vztahu, narušeného odloučením. Očekáváme, že možnost během kontaktu si vyjít ven, pro ně bude velkým přínosem.“

Budování hřiště je pouze jedna, a to ta jednodušší část akce navrácení hřiště na místo, kde kdysi bývala zahrada školky. Náročnější bude zprůchodnění Charitního domu II. do zahrady zadním vchodem, protože obnáší jisté stavební zásahy. Na získání prostředků k jejich uskutečnění bychom se chtěli ucházet o finanční podporu z Burzy filantropie. Ta však proběhne až v měsíci říjnu.