Deja vu na Vrchlického

Oblastní charita Polička poprvé, podruhé, potřetí… a od října: „Oblastní charita Polička počtvrté“, uvidí řidiči projíždějící směr Hlinsko. Na dvou stech metrech ulice Vrchlického se od října v řadě objektů objeví už čtvrtý charitní dům.

K jeho dlouho avizovanému nákupu došlo na přelomu srpna a září letošního roku. Po zápisu do katastru nemovitostí se Charita, jako právoplatný vlastník, může ponořit do další spleti administrativních úkonů, aby dům připravila k provozu. Doposud fungoval jako penzion, dále bude sloužit pro terénní sociální služby a správu organizace. Nejpozději od 1. ledna 2018 zde najde místo Osobní asistence s Charitní pečovatelskou službou, Šance pro rodinu s Centrem náhradní rodinné péče a zbyde dostatek prostoru i pro sklad potravinové pomoci pro lidi v krizi. Nejmenší, horní patro obsadí správa Charity. Dům je ve výborném stavebně technickém stavu, takže drobné úpravy se budou týkat pouze zabezpečovacího systému vstupních dveří a posílení osvětlení v některých místnostech sloužících nově jako kanceláře. Stěhování středisek mezi dalšími charitními domy nazýváme „Akce Kulový blesk“ a bude se uskutečňovat v průběhu příštího roku.

Hlavním důvodem nákupu nové nemovitosti je snaha vytvořit volnou kapacitu pro AC dílny a Denní stacionář, které se doslova tísní v Charitním domě I. A tak, zatím co se správní středisko bude zabydlovat v druhém patře nejnovějšího domu, jeho původní místo obsadí klienti Denního stacionáře, kterým po deseti letech společného fungování vznikne samostatný prostor oddělený od AC dílen. Po vystěhování některých terénních služeb z třetího charitního domu také do nejnovějšího objektu, vznikne místo, které bychom nejraději využili pro zbudování nové, už čtvrté terapeutické dílny pro lidi s mentálním postižením.

Za dům jsme zaplatili pět milionů korun, tři miliony jsou hrazeny úvěrem. O dva miliony se ucházíme ve fondech Evropské unie v Integrovaném regionálním operačním programu, kam jsme začátkem září podali žádost a doufáme, že projekt bude úspěšný a ulehčí nám desetiletou finanční zátěž. Předpokládáme, že Vás, veřejnost, pozveme na návštěvu „do nového“ při Dni otevřených dveří někdy na jaře příštího roku.

I.II.III. (2)

Charitní dům I.                              Charitní dům II.                               Charitní dům III.

dům ořez

Charitní dům IV.